нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Facebook плаща 650 млн. долара по извънсъдебно споразумение за защита на лични данни

Снимка: Getty images

Федерален съдия в САЩ одобри извънсъдебно споразумение за 650 млн. долара по иск срещу Facebook за поверителност на личните данни, в който се твърди, че компанията е използвала маркирането на снимки, известно още като тагване, и други биометрични данни без разрешението на своите потребители, предаде Асошиейтед пред.

Окръжният съдия Джеймс Донато одобри сделката по групов иск, заведен в Илинойс през 2015 година. Решението ще обхване близо 1,6 млн. потребители на Facebook, подали жалби щата.

По думите на Донато това е едно от най-големите в историята извънсъдебни споразумения заради нарушаване на поверителността.

„То ще донесе поне 345 долара в ръцете на всеки участник вв груповия иск, заинтересован от обезщетение“, написа Донато, определяйки решението като „голяма победа за потребителите в горещо оспорваната област на дигиталната неприкосновеност”.

Джей Еделсън, адвокатът от Чикаго, който е завел делото, заяви пред „Чикаго Трибюн“, че чековете ще бъдат изпратени по помощта до два месеца, стига решението да не бъде обжалвано.

 „Радваме се, че постигнахме споразумение, за да приключим с този въпрос в най-добрия интерес на нашата общност и нашите акционери“, коментираха от Facebook.

 

още по темата
още от Бизнес