нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Факторите, които определят цената на наемите на Airbnb

Снимка: Shutterstock

Airbnb се превърна в един от основните играчи във ваканционните наеми по целия свят. Компанията, която в момента преодолява икономическата криза, произтичаща от коронавируса, направи ниша за себе си на пазара с ценова политика, която се конкурира с тарифите на хотелите. Но как се определят тези цени?

Професорите по икономика и бизнес изследвания в Свободния университет на Каталуния (UOC) Жозеп Ладос, Антони Месегер и Инма Родригес са направили проучване, чрез което се опитват да хвърлят повече светлина по въпроса. В него те анализират цените на над 20 000 апартамента, собственост на малки собственици в град Барселона, като изключват големите притежатели на жилища под наем, пише испанското икономическо издание eleconomista.es

За изследователите има три основни определящи фактора в цената на Airbnb: пространство, услуги и поверителност. Според Жозеп Ладос важното е потребителят да се чувства комфортно и да успее да се потопи в автентичната обстановка на мястото, което посещава. По-големият брой квадратни метри, индивидуален апартамент или близостта до центъра на града са обстоятелства, които обикновено увеличават цената.

Това се свързва и с друг аспект, който трябва да се вземе предвид - наличието на всякакви подробности за къщата, която се отдава под наем в интернет. За разлика от това, което се случва с хотелите, в описанието на Airbnb има голямо разнообразие от изображения, всякаква информация за удобствата, битовите предмети или особеностите на къщата и в зависимост от това колко подробни са те, съответно се влияе върху цената. Тази система би заменила и надхвърлила традиционния звезден рейтинг на хотелите, който започва да отпада и остарява в този смисъл, пише изданието. 

Тъй като това е един вид социална мрежа, репутацията на собственика също е ключова за Airbnb. Апартаментите с по-голям брой отзиви увеличават доверието на клиентите и ако това се добави към добър резултат, обикновено води до по-висока цена. Когато броят на отзивите между два обекта е сходен, то цената на един или друг апартамент ще бъде по-висока с оглед на точките, който е събрал.

Концентрацията на жилища в същия район е друг фактор, който в този случай увеличава цената. Причината това да се случва е, че в централните райони търсенето надвишава предлагането. Нещо, което на теория противоречи на пазарните закони, но това се случва при много специфични обстоятелства.

И, не на последно място, политиката за анулиране на резервацията. Въпреки че може да изглежда странно, по-голямата твърдост в тази политика предполага по-голямо доверие на потребителите, което от своя страна позволява да се повишат цените на жилищата. 

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова 

 

още по темата
още от Бизнес