нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фед счита ниските нива на ваксинация за риск за глобалната икономика

Снимка: Getty images

Ниските нива на ваксинация в някои региони на света крият заплаха за САЩ и световния икономически растеж. Това заяви пред „ Фейненшъл таймс“ президентът на клона на Федералния резерв в Сан Фpaнциcĸo Mepи Дeйли.

„Смятам, че занапред един от най-големите рискове за световния растеж е обявяването на преждевременна победа над COVID-19”, каза тя в интервю за британското издание, цитирано от Ройтерс.

По думите й е важно останалата част от света да достигне по-високи нива на имунизация, тъй като невъзможността да се постигне това ще бъде сериозна спънка за американския икономически растеж.

От протокола от юнското заседание на Фед, публикуван в сряда, става ясно, че редица участници на срещата на централната банка са изразили мнение, че условията, нужни за свиване на програмата за купуване на активи, „ще бъдат достигнати по-рано от очакваното“.

Други обаче са на позицията, че последните данни не дават ясни сигнали за състоянието на икономиката и че нейното отваряне след пандемията е донесло необичайно високо ниво на несигурност, което изисква „търпелив подход“ към всяка промяна на паричната политика.

Пред „Файненшъл таймс“ Дейли посочва още, че централната банка трябва първо да види какви ще бъдат ефектите от намаляването на програмата за изкупуване на облигации, преди да предприеме действия за повишаване на лихвите и нормализиране на паричната политика.

още по темата
още от Бизнес