нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Федералният резерв на САЩ очаква намаляване на БВП с 6,5%

Джером Пауъл

Снимка: Guliver / Getty images

На вчерашното си заседание Управлението за федерален резерв на САЩ даде да се разбере, че предстоят години на извънредна подкрепа за икономиката, понесла тежък удар заради коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс. Прогнозите са за намаляване тази година на брутния вътрешен продукт на САЩ с 6,5 на сто и за безработица от 9,3 на сто в края на годината, посочи УФР.

Тези прогнози потвърждават с числа това, за което вече се говореше - че последиците от мерките, наложени заради здравната криза, по-скоро ще се усещат с години и проблемите няма да бъдат бързо преодолени с подновяването на търговията, информира БТА.

Прогнозите на УФР сочат, че след прогнозираното увеличение на безработицата до края на настоящата година, тя ще спадне до 6,5 на сто в края на 2021 г. и до 5,5 на сто в края на 2022, което обаче си остава все пак с цели два процентни пункта над нивата от края на миналата година. Това означава, че милиони хора ще са без работа няколко години. Преди пандемията безработицата беше достигнала най-ниското си ниво в страната за последните 50 години, припомня Франс прес.

Продължаващата здравна криза ще се отрази тежко на икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява сериозен риск за икономическите перспективи в средносрочен план, заяви УФР, цитирано от Ройтерс.

Лихвеният процент, както се очаква се запазва на ниво от 0 - 0,25 на сто, съобщи още УФР. Централната банка планира да остави непроменени водещите си лихви за известно време, въпреки че след прогнозирания спад на БВП с 6,5 процента за настоящата година, тя прогнозира отскок с 5 процента догодина и по-скромен растеж от 3,5 процента през 2022 г., допълва Франс прес.

УФР освен това продължи да изкупува облигации с настоящото темпо на месец, тоест ипотечни облигации за 40 милиарда долара месечно и капиталови ценни книжа за 80 милиарда долара месечно, допълват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Малко след обявяване на прогнозите ръководителят на банката Джероум Пауел каза, че темпото на възстановяване на икономиката е изключително несигурно и ще зависи до голяма степен от успехите на страната във възпиране на разпространението на коронавируса, предаде ДПА. Той прогнозира, че пълно възстановяване ще има едва след като хората се уверят, че е безопасно да се захванат с широк спектър от дейности.

Пауел допълни, че има индикации за скромен отскок или стабилизиране в търговията на дребно и в автомобилния отрасъл.

Шефът на УФР освен това смята, че не е правилно да се сравнява настоящата криза с Великата депресия, но призна, че е имало силен шок в икономическата ситуация и като пример посочи положението с безработицата, предаде ТАСС. Тя е отскочила от най-ниското ниво за 50 години до най-високото ниво за може би 90 години и това е станало само за два месеца. Пауел обаче призна, че реакцията на финансовите органи е била мащабна, решителна и бърза. Конгресът е дал зелена светлина за ликвидиране на последиците от кризата с помощта на около 3 трилиона долара, а за разрешаването на проблема са били използвани и нови подходи, припомни шефът на централната банка.

още по темата
още от Бизнес