Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Федералният резерв прогнозира устойчив растеж на американската икономика

Снимка: Guliver / Getty images

Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел очаква устойчив растеж на американската икономика, солидна заетост и инфлация близо до 2 процента, въпреки че забавянето на световната икономика и неяснотите около търговската война представляват трайна заплаха, предаде Франс прес.

Пауел каза това във встъпителното си изказване пред Конгреса на САЩ. Той потвърди, че централната банка ще направи пауза в намесата си спрямо лихвите докато информациите за икономиката продължават да отговарят на на нейната прогноза за умерен икономически растеж, силен пазар на труда и инфлация, близка до целевите 2 на сто.

Централният банкер обаче изрази безпокойство за федералния дълг, който по думите му е на високо равнище и продължава да расте, което би могло в дългосрочен план да окаже натиск върху апетита на частните инвеститори и в крайна сметка върху растежа, предаде БТА.

УФР обяви на 30 октомври третото понижение на лихвите за три месеца, давайки гаранция срещу рисковете, тегнещи над най-голямата световна икономика.

Тогава Пауел ясно даде сигнал, че институцията ще направи пауза докато няма фундаментална промяна в прогнозите й.

Пред Конгреса той повтори почти дума по дума термините, които използва на пресконференцията през октомври, за да аргументира понижението на лихвите.

Сега лихвите на УФР са в диапазона между 1,50 и 1,75 процента.

Развитите промишлени страни има за какво да завиждат на САЩ за икономическия растеж, отбелязва АФП. През третото тримесечие той леко забави темп, но се задържа на равнище 1,9 на сто на годишна основа след 2 процента през второто тримесечие.

В изказването си Пауел отбеляза, че установеното забавяне през есента се дължи отчасти на продължителната стачка на служителите в Дженерал мотърс (General Motors), но и на спад на инвестициите във връзка с неяснотите около търговската война, започната от президента Доналд Тръмп.

 

още по темата
още от Бизнес