нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ferrari отново триумфира като най-силна марка в света

Снимка: Guliver/Getty Images

Ферари (Ferrari) отново е "най-силната марка" в света, 5 години след като оглави за първи път класацията на Бранд файненс (Brand Finance) - лондонската консултантска компания, която оценява марките и дава стратегически съвети, съобщи в."Република". Така "черното конче" отново е най-влиятелният символ в света сред 500 марки с най-голяма икономическа стойност, предава БТА.
Факторите, които засилват позицията на Ферари са обявените важни инвестиции за създаването на 15 нови модела, някои от които са хибридни и фактът, че още през май миналата година е била продадена цялата продукция за 2018 година и част от продукцията за 2019 година. Това посочи Бранд файненс при обявяването на класацията по повод Световния икономически форум в Давос. "Ферари остави зад себе си останалите 14 марки", които имат рейтинг ААА+ или са определяни като "изключително силни", сред които са, както "много известни марки като Ролекс (Rolex) и Кока Кола (Coca Cola), така и по-непознати като китайската банка Ай Си Би Си (ICBC) и китайската система за съобщения Уи чат (We chat). 
Като водещ производител на луксозни автомобили , Ферари е безапелационен лидер в дизайна и иновациите, заяви представителят на Бранд файненс за Италия Масимо Пицо. Логото с черното конче е съвършеният символ на силата и жизнеността на марката, която неотдавна обяви, че планира нови модели и е в състояние да разшири бизнеса си извън автомобилния сектор, добави той.
Силата на марката е в ефективността на образа и на репутацията спрямо конкурентите. Ако обаче се постави като критерий "икономическата стойност на марката", като се пресметне нетната печалба, то класацията отново печели, както и миналата година Амазон (Amazon). Според лондонската консултантска компания "растежът от 24,6 процента на икономическата стойност, дължащ се на имиджа и репутацията, е донесъл на марката Амазон впечатляващата стойност от 187,9 милиарда долара".
Амазон изпреварва с 30 милиарда долара втория в класацията Епъл (Apple), който отчита растеж от 5 процента до 153,6 милиарда долара. На трето място се нарежда Гугъл (Google) с увеличение от 18,1 процента до 142,7 милиарда долара. Фейсбук (Facebook) слиза на 7-о място (+9 процента растеж) след петата позиция в миналогодишната класация и е единствената социална мрежа, която не бележи двуцифрен растеж. 

още от Бизнес