Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Фолксваген" отлага решението за новия си завод

Снимка: Guliver/Getty Images

Управата на „Фолксваген груп” отново отложи окончателното си решение за строежа на новия си завод. До края на годината ще стане ясно дали проектът ще се реализира в Турция, стана ясно след заседанието на управителния съвет на компанията във Волфсбург, предаде ДПА.

Решението за реализацията на обекта край Измир беше замразено заради спорната и остро осъдена от ЕС) военна операция на южната ни съседка в Сирия, предава bTV.

Появилата се в публичното пространство информация по темата до тогава показваше, че Турция е надделяла в надпреварата с България за приемането на многомилиардната инвестиция.

Проектът щеше да помогне на отслабналата турска икономика, отбелязва ДПА.

Водещи турски политици и лобисти от турския автомобилен сектор търсят пряк контакт с ръководителите на германския концерн Фолксваген (Volkswagen) чрез представителството на работниците в компанията в опит да наклонят решението за новия завод в своя полза, съобщи междувременно германският в. "Ханделсблат".

Очакваме от Фолксваген да вземат решение на икономически, а не на политически основания, заяви турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк пред германското издание и други медии.

Предложихме на синдиката, който представлява работещите в турската автомобилна промишленост, да разговаря неформално със синдиката във Фолксваген, тъй като чухме, че те не искат компанията да се установи в Турция, посочи Баран Челик, президент на турския Съюз на износителите от автомобилната промишленост, предава БТА.

Представители на политическите и икономическите среди на Турция се опитват да засилят натиска върху компанията да вземе положително решение за изграждане на производствени мощности в западната част на страната. Новият завод би могъл да осигури работа на 4000 души след 2022 г. и да произвежда до 300 000 коли годишно.

"Показахме на Фолксваген, че Турция е страна, предлагаща много възможности", каза Варанк, избягвайки да отправя пряка критика към автомобилостроителя.

Според нас политиката и търговията не бива да се смесват, допълни той.

Министърът потвърди, че продължават да се водят разговори с турската страна, а синдикатите от двете страни поддържат контакти.

още от Бизнес