нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Г-20 ще одобри споразумението за минималния глобален корпоративен данък

Снимка: Getty images

Министрите на финансите от Г-20 ще одобрят идната седмица споразумението за въвеждане на минимален световен корпоративен данък, според проектокомюнике за заседанието им на 9 и 10 юли във Венеция,.

Финансовите министри ще настояват и за бързо приключване на техническата работа по въпроса, за да могат да одобрят глобалната рамка с цел въвеждането на минималния данък от октомври.

"След много години обсъждане и с постигнатия миналата година напредък постигнахме историческо споразумение за нова архитектура на международното данъчно облагане, справедливо и стабилно", се казва в документа, видян от Ройтерс.

Проектокомюникето обаче не съдържа конкретни параметри на този данък, не са уточнени и други основни детайли. Тези точки трябва да бъдат определени на нови онлайн дискусии идната седмица под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) между представителите на близо 140 страни.

В момента вече се водят интензивни двустранни преговори с цел да се преодолее съпротивата на страните, застъпващи се за по-ниски данъчни ставки, като Унгария, Ирландия, Люксембург и Нидерландия в Европа, информира БТА.

"Ще одобрим централните елементи на двата основни стълба - принципа на заплащане на данък от мултинационалните компании в страната, където реализират печалбите си, както и световен минимален праг за компаниите", гласи проектодокументът.

Първият стълб се отнася за технологичните гиганти като Google, Amazon, Facebook, Apple и Microsoft, известни със съкращението Gafam, които ще трябва да плащат данъци в страните, където реализират печалбите си, вместо да ги прехвърлят и декларират в страни с ниски данъчни ставки.

Вторият стълб предвижда определяне на минимален праг за компаниите в международен план, за да се избегне някои страни да установяват ниски данъци, за да привличат компании и чуждестранни капитали.

Ръководителите от Г-7 одобриха на срещата си във Великобритания в средата на юни световен минимален корпоративен данък от 15 процента, както и прагове с цел избягване прехвърлянето на облагаеми печалби от големите компании в други страни.

Освен въпроса за данъчния праг, в проектокомюникето на финансовите министри от Г-20 се поддържа инициативата на Г-7 за принуждаване на банките и компаниите да оповестяват експозицията си към рискове, свързани с климата. Документът съдържа и намерението да бъдат одобрени инвестициите в устойчиви инфраструктури и нови технологии за чисти енергии, както и борба с протекционизма и реформа на ОИСР.

още по темата
още от Бизнес