Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германската икономика се нуждае от стотици хиляди чуждестранни работници

Shutterstock

Германският трудов пазар ще има нужда от поне 260 000 имигранти годишно в средносрочен до дългосрочен план и много от тях ще трябва да дойдат от страни извън ЕС. Това сочи изследване, публикувано днес и цитирано от ДПА.

Според проучването, направено за института "Бертелсман", населението на страната в трудоспособна възраст ще се свие с около 16 милиона души, или около една трета, до 2060 г. заради застаряването и ниската раждаемост.

Авторите посочват, че имиграцията от страни от ЕС вероятно ще намалее през идните четири десетилетия, тъй като в повечето членки на общността стандартът на живот се повишава и следователно техните граждани ще имат по-малко стимули да емигрират към Германия в търсене на работа.

Ще бъдат необходими около 146 000 имигранти от ЕС и близо 114 000 от държави извън блока, за да се балансират демографските промени в Германия "до степен, която е приемлива за икономиката", се посочва в изследването.

Миналата година Германия прие имиграционен закон, с който се надява да привлече квалифицирани работници от страни звън ЕС в опит да покрие хроничния недостиг, припомня ДПА.

още по темата
още от Бизнес
16
Събота
Ноември