нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германският бизнес гледа с оптимизъм към първата половина на следващата година

Снимка: Shutterstock

Германският бизнес очаква възстановяването на най-голямата икономика в Европа да започне през първата половина на следващата година, предаде Блумбърг.

Индексът на института Ifo, измерващ бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца, нарастна до 92,8 пункта през декември спрямо 91,8 пункта през ноември. Компаниите гледат с по-голям оптимизъм и на настоящата ситуация, като индексът, имзерващ текущите бизнес условия, се повиши през декември до 91,3 от 90,0 пункта през предходния месец.

„Като цяло германската икономика демонстрира устойчивост“, коментира президентът на Ifo Клеменс Фуест.

Проучването е проведено сред около 9 хиляди компании, проведено в периода 1-17 декември, като по-голяма част от получените отговори са дошли през първите две седмици на месеца – преди страната да влезе в твърд локдаун на 16 декември. Строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса принудиха предприятия от несъществено значение да спрат работа. Мерките важат до 10 януари, но германският канцлер Ангела Меркел намекна, че те вероятно ще бъдат удължени.

„Засегнатите компании и хора в тежко засегнатите сектори отчитат много големи проблеми, като някои от тях определено няма да се справят с кризата. Последиците от очакваните фалити обаче ще бъдат ограничени и няма да завлекат напълно икономиката“, каза Фуест.

 Досега Германия се справя по-добре от голяма част от съседките си заради по-голямата зависимост от индустриалния сектор, който успя да се приспособи към пандемията. Наскоро обаче икономистите понижиха прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на страната през четвъртото тримесечие, като от Ifo прогнозират спад от 0,4%, последван от растеж от 0,6% през първите три месеца на 2021 г.

още по темата
още от Бизнес