нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Главният технически директор на Facebook ще се оттегли през 2022 г.

Снимка: Getty Images

Главният технически директор на Facebook Майк Шрьопфер ще се оттегли през 2022 г. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на вътрешно писмо от ръководителя на компанията Марк Зукърбърг. 

Според агенцията настоящият вицепрезидент на разширената и виртуална реалност във Facebook Андрю Босуърт ще заеме позицията на Шрьопфер, предава ТАСС.

Шрьопфер се присъединява към Facebook през 2008 г., а пет години по-късно - през 2013 г. поема поста на главен технически директор на компанията. Неговите отговорности включват, наред с други неща, надзор върху организацията на работата на технологиите за изкуствен интелект, в създаването на които е участвал Шрьопфер. 

В последно време Facebook беше подложен на натиск заради системите си с изкуствен интелект, които се използват за контрол на генерирано от потребителите съдържание, борбата с разпространението на невярна информация и премахването на обидни публикации. Натискът върху компанията се засили, след като The Wall Street Journal съобщи за доказателства за недостатъчната борба на компанията с проблеми, свързани с правилното функциониране на алгоритмите за изкуствен интелект. 

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че администрацията на социалната мрежа Facebook често пренебрегва съобщенията на своите служители относно използването на платформата за престъпни цели. Освен това системата за контрол на качеството на публикациите в социалната мрежа позволява на редица потребители с голяма аудитория да публикуват материали, които нарушават правилата на общността. 

Facebook е основан на 4 февруари 2004 г. от Марк Зукърбърг и трима негови състуденти по време на следването им в Харвардския университет. Компанията, със седалище в Менло Парк, Калифорния, притежава социалните мрежи Facebook и Instagram, както и приложенията WhatsApp и Messenger. 

още от Бизнес