нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Глобалната икономика се забавя повече от очакваното

Снимка: Guliver/Getty Images

Икономическият растеж се забавя в световен мащаб и вероятно ще отслабне под прогнозираните през юни от Севтовната банка 2,6%, заяви в Монреал президентът на финансовата институция Дейвид Малпас.

Факторите, които допринасят най-много за низходящите нагласи са "Брекзит,  рецесията в Европа и търговската несигурност", поясни той

"Освен това в голяма част от развиващия се свят растежът на инвестициите е твърде муден, за да може бъдещите доходи да се повишат значително", добави шефът на Световната банка.

Юнската прогноза на Световната банка гласеше, че се очаква забавяне на глобалния икономически растеж от 3,0% през миналата година до 2,6% през 2019-а година и слабо подобрение до 2,7% през 2020-а година.

Експертите на банката прогнозират, че икономическият растеж в развитите страни, включително в Еврозоната, ще се забави в резултат на свиването на износа и на инвестициите. Те също така очакват растежът на САЩ да отслабне от 2,9% през предходната година до 2,5% през тази и до 1,7% през 2020-а година.

още от Бизнес