нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Глобалното богаство достигна рекордните 431 трлн. долара

Снимка: Shutterstock

Световното богатство е нараснало значително през последната година въпреки тежките щети, които пандемията от коронавирус нанесе върху икономиката. Това става ясно от доклад на мeждyнapoднaтa ĸoнcyлтaнтcĸa ĸoмпaния Тhе Воѕtоn Соnѕultіng Grоuр (ВСG), пише Barron's.

През 2020 г. общият размер на финансовите активи по света се е увеличил с 8,3% в сравнение с предходната година до рекордните 250 трлн. долара. В същото време стойността на реалните активи – основно недвижимите имоти, се е почти удвоила до 235 трлн. долара   

Общото световно богатство, което представлява комбинацията между двете минус пасивите, като например ипотеки, е нараснало със 7,9% в сравнение с предходната година до рекордните 431 трлн. долара, посочат от BCG в 22-ия си годишен доклад за глобалното богатство.

По думите на Анна Закревски, глобален ръководител на звеното за управление на благосъстоянието на BCG, този рекорден ръст се дължи основно на два фактора.

Единият е повишение с 10,6% на нетните спестявания  и средствата по депозиите, което е най-високото годишно увеличение от 20 г. насам. „Светът беше в локдаун и нямаше много алтернативи за харчене и инвестиране, което накара хората да спестяват“, казва тя.

Това важи дори за европейските страни, в които лихвите са отрицателни, което означава, че стойността на спестяванията всъщност може да намалее.

Вторият фактор е представянето на фондовите борси. Световните инвестиции в капиталовите пазари са нараснали с 11,5% през 2020 г., подкрепени от благоприятните парични политики на централните банки.

Общото богатство – финансовите и реалните активи минус пасивите, е нараснало със 7,2% във Северна Америка до 136 трлн. долара, с 9,5% до 117 трлн. долара в Азия (без Япония и с 4,1% във Западна Европа до 103 тлрн. долара. Лидер е САЩ, като американците притежава общо богатство от 52 трлн. долара. На второ място е КИтай с 52 трлн.

Ръстът на глобалното богаство е създал нови 6000 нови милионери, чиито активи са на стойност от над 100 млн. долара. В тази категория вече попадат общо 60 000 души, които имат общо богатство от 22 трлн. долара.

още от Бизнес