нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Google ще плаща на френските вестници за ползване на съдържание

Снимка: Guliver / Getty images

Американският интернет гигант Google подписа споразумение с Обединението на общоинформационната преса (Apig), представляващо около 300 френски национални и регионални вестници, за ползване на съдържание в рамките на преговорите за сродните права, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В съвместно комюнике е посочено, че споразумението е резултат от дълги месеци преговори в рамките, определени от Службата за защита на конкуренцията.

Споразумението определя рамките, в които Google ще преговаря по индивидуални лицензионни договори с членовете на обединението. Тези договори ще покриват сродните права и ще открият достъп на вестниците до новата програма на Google - News Showcase, чрез която се заплаща на медиите за обогатено съдържание.

В комюникето се уточнява, че заплащането на издателите ще бъде изчислявано индивидуално и ще се основава на критерии като принос към общата и политическата информация, всекидневния обем на публикациите и месечната интернет аудитория, информира БТА.

През ноември Google подписа такива споразумения с няколко френски издатели на печатни медии, всекидневници и седмичници, сред които "Монд", "Курие ентернасионал", "Обс", "Фигаро", "Либерасион" и "Експрес" в рамките на преговорите за сродните права.

Сродните права предвиждат заплащане за съдържание на печатни издания (по-специално видео и снимки), използвани от онлайн платформите.

Първоначално Google отказа да плаща на френската преса, предизвиквайки конфликт със сектора. Френският орган за конкуренцията го призова да преговаря с издателите, като това решение беше потвърдено от Апелативния съд в Париж.

още по темата
още от Бизнес