нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Greenpeace съди Volkswagen заради въглеродни емисии

Getty Images

Екоактивистът Клара Майер и ръководителите на германския клон на Greenpeace съдят Volkswagen в местен съд. Неправителствената организация обвинява концерна, че не е изпълнил ролята си в борбата с изменението на климата, предаде „Ройтерс“.

Ищците дадоха на производителя на коли осем седмици да обмисли исканията, които включват прекратяване на сглобяването на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г. и намаляване на въглеродните емисии с най-малко 65% спрямо нивата от 2018 г. дотогава, преди да заведат иска.

От Volkswagen вече обявиха, че не разглеждат съденето на отделни фирми като адекватно решение за справяне с проблем в цялото общество. „Volkswagen вече ясно се ангажира с Парижкото споразумение за климата през 2018 г. и има най-амбициозната стратегия за електрификация, като инвестира 35 млрд. евро в електромобилност до 2025 г.“, посочи говорител на компанията през септември, когато Greenpeace отправи исканията си.

Сходен иск бе заведен в края на септември от ръководителите на германската екологична организация Deutsche Umwelhilfe срещу BMW и Daimler, след като и двете фирми отхвърлиха исканията за прекратявана на коли, задвижвани от изкопаеми горива, до 2030 г. и ограничаване на въглеродните емисии.

Съдебните дела се основават на два случая, свързани с климата – решение от май 2020 г., че Германия не успява да защити бъдещите поколения от последиците от изменението на климата и нидерландско решение от същия месец, което нарежда на петролната компания Shell да намали емисиите си.

още от Бизнес