нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Ханделсблат": Фолксваген отлага окончателното решение за завода в Турция

Снимка: Guliver / Getty images

Фолксваген (Volkswagen) е отложил окончателното си решение за строителството на автомобилен завод в Турция на фона на международните критики срещу военната операция на страната в Северна Сирия и опасенията от възможни неблагоприятни последици за репутацията на компанията. Това пише германският вестник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс.

"Следим ситуацията с голяма загриженост", е посочил пред вестника говорител на германския концерн. Публикацията в електронното издание на "Ханделсблат" е от късно вчера, предаде БТА.

Малко по-късно от Фолксваген потвърдиха информацията.

"Решението за новия завод бе отложено от борда на директорите", каза говорител на автомобилостроителя. "Следим ситуацията отблизо и наблюдаваме текущото развитие с безпокойство", добави той.

Фолксваген реши през последните месеци да разположи новия си източноевропейски завод в Турция, а не в Румъния или България, припомня "Ханделсблат".

Очакваната инвестиция за завода е между 1,2 и 1,5 милиарда евро, като в него ще работят около 4000 души.

Изборът на страна вече предизвика гнева на редица европейски депутати, които обвиниха Турция, че е обещала на Фолксваген големи договори за обществени поръчки и субсидии, които противоречат на европейското законодателство, припомня АФП.

Държавите членки на ЕС осъдиха вчера турската военна интервенция в северната част на Сирия.

Берлин също осъди офанзивата и обяви в събота, че спира доставките на оръжие за Турция.

По-рано този месец Фолксваген учреди свой филиал в западната турска провинция Маниса, като уточни, че все още е във финалните етапи от преговорите и не е взел окончателно решение за завода, припомня Ройтерс.

още по темата
още от Бизнес