нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хиляди на протест в Полша срещу плановете да се забрани отглеждането на животни за кожа

Guiliver/Getty images. Снимката е илюстративна.

Протест срещу плановете на полското правителство да забрани отглеждането на животни заради кожите им събра стотици участници пред централата на управляващата партия "Право и справедливост" във Варшава, предаде Ройтерс.

Лидерът на партията Ярослав Качински внесе миналата седмица в парламента законопроект, в който от забраната е изключено единствено отглеждането на зайци. Очаква се долната камара на полския парламент да обсъди по-късно днес предложението, което е обосновано със защита на животните.

Според противниците на законопроекта обаче той ще доведе до фалит множество ферми. Полша произвежда милиони кожи всяка година, включително от норки, а в сектора работят около 50 000 души.

Предложението предизвика разделение в правителството. Министърът на селското стопанство и член на ПиС Ян Ардановски изпрати писмо до колегите си от партията с предупреждение, че тези разпоредби могат да намалят подкрепата в селските райони, които са важни за партията. Президентът Анджей Дуда, също член на ПиС, бе преизбран през юли с малка преднина благодарение на избиратели от селските области, припомня БТА.

още от Общество