нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 1000 финансови фирми планират офиси във Великобритания след Brexit

Снимка: Shutterstock

Повече от хиляда банки, мениджъри на активи, компании за разплащания и застрахователи в Европейския съюз планират да отворят офиси във Великобритания след Brexit, за да могат да продължат да обслужват клиенти от Обединеното кралство, съобщи регулаторната консултанска компания Bovill, цитирана от Ройтерс.

Новите офиси и персонал ще помогнат да се смекчат донякъде загубата в бизнеса, тъй като сегашният неограничен двупосочен пряк достъп между Великобритания и ЕС приключва през декември тази година след преходния период на Brexit.

Като първа стъпка, компаниите, които досега са били в състояние да обслужват клиенти от Обединеното кралство директно от централите си, са подали молба за временно разрешение за работа във Великобритания след 31 януари, когато страната напуска блока.

„Много фирми смятат Обединеното кралство за водещ център за финансови услуги в Европа“, заяви Майкъл Джонсън, консултант в Bovill.

Повече от 300 финансови компании във Великобритания са отворили центрове в ЕС, за да продължат да обслужват клиенти в блока след Brexit, показва неотдавнашно проучване на New Financial think think tank. Големите фирми, базирани във Великобритания, вече са изпълнили планове, които им позволяват да продължат да работят в ЕС след Brexit. Около 7000 позиции ще бъдат преместени от Лондон на континента и още 2400 работни места, ще бъдат създадени в новите центрове из целия Европейски съюз.

Сега компаниите внимателно наблюдават преговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС.

Британският финансов министър Саджид Джавид заяви в събота пред Financial Times, че бъдещият достъп до ЕС ще бъде под системата на "еквивалентността" на блока, което е и основна форма на достъп, използвана от САЩ, Сингапур и Япония.

„За много хора еквивалентността би осигурила толкова необходимата сигурност, но това е сложна рамка с над 40 разпоредби, която не е гарантирана дългосрочно и означава различни неща за различните фирми“, каза Омар Али, лидер на финансовите услуги на EY във Великобритания.

Bovill посочва, че 228 фирми от Ирландия са подали заявление за временно разрешение да продължат да обслужват клиенти от Обединеното кралство, докато не получат пълно разрешение за нов център на Острова.

По данни на Bovill европейските фирми ще купуват офиси, ще наемат персонал и юридически и професионални съветници във Великобритания.

Фирми от Франция, Кипър и Германия са кандидатствали съответно за 170, 165 и 149 временни разрешения, съобщиха консултантите.

Банките от своя страна ще трябва да решат дали наличието на множество центрове в еврозоната и Великобритания след Brexit има икономически и стратегически смисъл и дали някои от тях трябва да бъдат затворени.

още от Бизнес