Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хотелиерският сектор в Испания събуди интереса си към банковите кредити

Снимка: Shutterstock

Секторът на хотелиерството е един от най-засегнатите от коронавирусната криза, довел до затваряне на заведения за хранене и хотели по време на извънредното положение в Испания. 20% от над 300 000 заведения в страната са затворили вратите си за постоянно, а експерти в бранша прогнозират, че броят им ще продължи да расте. 

Въздействието на кризата в сектора се отрази и върху търсенето на кредити. По последни данни на Банката на Испания, хотелиерският сектор е увеличил с повече от 8% полученото финансиране през първото тримесечие на годината. Кредитите, отпуснати за предприятия с такъв вид дейност, опериращи в страната, възлиза на 28,6 млрд. евро. За сравнение, за същия период през миналата година те са били в размер на 26,4 млрд. евро, информира eleconomista.es.

Други сектори, които също бяха силно засегнати от пандемията, повишиха нуждата си от финансиране, макар и по-леко. Така търговията приключи март с увеличение на кредитите от 2,2%. При компаниите в транспортния сектор нарастването е с 2,07%.

Спад в кредитите отбелязват фирмите в сектора на строителството и недвижимите имоти. По-конкретно, финансирането в строителството (което спря да функционира само за две седмици) спадна с 6,7%, а дейностите с недвижими имоти с още 6,3%, продължавайки тенденцията на спад след последната икономическа криза, в която тези два сектора успяха да натрупват над 47% банков кредит.

След финансовата криза, причинена от дисбалансите, които инвестициите в тези сектори оставиха в банковите баланси, строителството и недвижимите имоти в момента представляват 21,8% от банковите кредити, докато секторът на услугите е 55% от общия кредит за производствени дейности през декември 2019 г., се посочва в годишния доклад на Банката на Испания. 

След изводите, получени от последната голяма рецесия, целта на правителствата и надзорните органи в тази криза е да смекчи ефектите върху икономиката чрез мерки като минимален жизнен доход, мораториуми върху ипотеки и потребителски кредити и преди всичко, финансиране за компании, малки и средни предприятия и самостоятелно заетите лица чрез гаранции на Официалния кредитен институт (ICO), вместо намаляване на кредити, както се случи предишния път. Целта е да се поддържат жизнеспособни компании, дори и с проблеми с ликвидността, за да се избегне унищожаването на производителната тъкан и увеличаване на безработицата. В страната обаче вече има 6,1 милиона безработни или хора, към които са приложени мерките за временно регулиране на заетостта. 

Превод: Нели Тодорова 

 

още по темата
още от Бизнес