нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

HSBC ще стане въглеродно неутрална до 2050 година

Getty Images

Организацията за мултинационални финансови услуги HSBC ще постигне нулеви въглеродни емисии в цялата си потребителска база най-късно до 2050 година и ще осигури между 750 млн. и 1 трлн. долара финансиране, за да помогне на клиентите си да извършат прехода към въглеродна неутралност, заяви главният изпълнителен директор на финансовата институция Ноел Куин пред „Ройтерс“.

„COVID беше сигнал да се събудим, към всички нас, включително към мен лично. Видяхме колко крехка е световната икономика за едно голямо събитие, в случая събитие от здравен характер, и то носи ни реалността за това, което би могло да ни причини едно голямо климатично събитие“, коментира Куин и добави, че HSBC иска да постигне нулев отпечатък до 2030 г. в собствените си операции.

Британската компания е подложена на натиск от активисти, акционери и политици, които казват, че финансира негативното изменение на климата, като участва във вредни екологични проекти.

100 млн. долара HSBC заделя и за инвестиции в технологии, други 100 млн. ще бъдат дарени за климатични иновации в областта на възобновяемите енергийни източници.

още от Бизнес