нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Илон Мъск на съд за 2 млрд. долара за източване на средства от Tesla

Getty images

Главният изпълнителен директор на Tesla - най-големия производител на електрически автомобили в света – Илон Мъск ще бъде изправен пред съда в понеделник. Делото може да доведе до глоба възлизаща до 2 млрд. долара за прочутия предприемач, предаде Си Ен Би Си.

Делото е за придобиването от страна на Tesla на компанията SolarCity за 2,6 млрд. долара през 2016 г. Според обвинението, повдигнато от акционери в Tesla, Мъск е имал личен интерес от сделката, която реално е била негативна за Tesla.

Към момента на придобиването Мъск е притежавал 22% от Tesla и 22% от SolarCity, като последната освен това е била основана от неговите братовчеди Линдън и Питър Райв, а освен това Мъск е бил председател на борда на директорите.

При това първоначално Мъск обявява, че Tesla обмисля да предложи над 8 млрд. долара за придобиването на SolarCity, преди да бъде принуден от инвеститорите в Tesla значително да намали оценката на придобиваната компания.

Освен това има редица доказателства, че към момента на придобиване SolarCity е имала значителни проблеми с наличието на ликвидност и част от обвинителите смятат, че нейното придобиване от Tesla реално я е спасило от неизбежен фалит.

Това не е единственият възможен конфликт на интереси, свързан с тази компания. В периода март 2015-2016 г. друго предприятие управлявано от Мъск – фирмата му за космически изследвания SpaceX инвестира 255 млн. долара в SolarCity под формата на корпоративни облигации.

Личното богатство на Илон Мъск се оценява на повече от 150 млрд. долара. 

още от Бизнес