Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инфлацията се забавя в Япония. Потребителските цени доста под здравословните нива

Shutterstock

Потребителските цени в Япония са се повишили с 0,8 процента на годишна основа през май, забавяйки се спрямо 0,9-те процента през предходния месец, съобщи днес правителството,.

Това е 28-и пореден месец на растеж на този показател, но равнището на инфлацията е далеч от здравословните 2%, заложено от Bank of Japan през април 2013 година.

Инфлацията дори не се е доближила до целевото си равнище въпреки дългогодишните агресивни мерки на банката за либерализиране на паричната политика, отбелязва ДПА.

Японската централна банка реши все пак вчера да запази непроменена паричната си политика, заявявайки, че японската икономика се е развивала с умерен темп.

Bank of Japan прогнозира през април, че инфлацията ще нарасне с 0,9 процента за текущата финансова година, която приключва в края на март 2020 година.

Не се очаква инфлацията до достигне до 2% дори през финансовата 2021 година, която приключва през март, сочи предварителна оценка на банката. Предвижда се равнището на инфлацията тогава да достигне 1,6 процента.

още по темата
още от Бизнес