нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инфлацията в САЩ достигна най-високите си нива от 2008 г.

Getty images

Предупрежденията на редица водещи икономисти и анализатори започват да се реализират – обезценяването на американската валута е вече факт.

Вчера американската администрация разкри, че към края на април инфлацията в страната за последните 12 месеца е 4,2%. Това е най-високото й ниво от 2008 г. насам, малко преди светът да се разтресе от глобалната финансова криза.

Анализаторите на Dow Jones очакваха повишението да е 3,6%.

Инфлацията в САЩ се мери чрез индекса на потребителските цени, който следи изменението в цените на основните продукти, а също така и разходите за енергия и поддръжка на жилищата. Като се премахнат силно лавиращите цени на храните и енергийните източници индексът има  годишно повишение от 3% и 0,9% в сравнение с предходния месец. Цитираното месечно повишение е най-голямото от 1981 г. насам, предупреждава Си Ен Би Си.

Като основна критика обикновено се посочва, че в индекса на потребителските цени не се включва поскъпването на имотите, което бележи много силен ръст от една страна заради голямото търсене, а от друга – поради бързото поскъпване на базовите строителни материали. Дървесината поскъпна 124% на годишна база, а метала мед с 36%.

Но цените на енергийните продукти се повишиха с около 25% в САЩ – специално бензинът в страната струва с 50% повече в сравнение с година по-рано. При това тези цени са към края на април, тоест не включват инцидента с прекъсването на доставките по най-големия тръбопровод в страната след хакерска атака.

Един от основните фактори на инфлацията в страната е цената на употребяваните автомобили. Те са поскъпнали с 10% само в рамките на месец април и с 21% за последните 12 месеца.

Едно от обясненията за високата инфлация е ниската база за сравнение, която се взема – през 2020 г. имаше значително свиване в потреблението поради неяснотата от глобалната пандемия, което принуди търговците да понижат цените си.

 

още от Бизнес