Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инфографика: Откъде идват милиардите на големите технологични брандове?

Apple води в нетните доходи и пазарната капитализация. /Getty Images

Петте най-големи компании в света оперират в сферата на технологиите, а 4 от тях вече се оценяват на над 3 трлн. долара. Въпреки че са от една и съща индустрия, Alphabet, Amazon, Apple, Facebook и Microsoft имат различни източници на приходи и траектории на растеж. Тях разглежда платформата Visual Capitalist в инфографиката си.

Кой води в надпреварата?

Най-големи приходи за 2019 година отчита компанията за електронна търговия Amazon – 280 млрд. долара, докато най-високи нетни доходи и най-голяма пазарна капитализация има Apple, въпреки че средствата от продажбите на най-популярни продукт на марката, iPhone, са намалели с 25 млрд. долара.

Източник: Visual Capitalist

По-големи от държавите

Взети заедно, петте корпорации бележат приход от 900 млрд. долара – по-голям от стойността на брутния вътрешен продукт на 4 от страните в Г-20, включително Саудитска Арабия и Турция.

Потребителските бази на тези платформи непрекъснато се разрастват, а с това и влиянието на техните послания и разработки. Така милиардите им вероятно само ще продължават да се увеличават, защото, изглежда, няма нищо на хоризонта, което да ги спре.

още от Бизнес