нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Исторически рекорд по новосъздадени компании във Франция

Shutterstock

Близо един милион нови компании са били създадени във Франция през 2021 г., което е исторически рекорд, съобщи Националният статистически институт (Insee), цитиран от Франс прес.

Точният брой на учредените през 2021 г. компании е 995 868 или със 17,4 процента повече в сравнение с предходната година. Това се обяснява с особено слабото създаване на компании по време на първия локдаун през 2020 г., която обаче също е била рекордна.

Броят на микропредприятията, създадени от самонаети, се е увеличил със 17 процента. Създадените от компании нови предприятия са с 24,3 на сто повече, докато класическите еднолични компании са се увеличили само с 1,7 на сто, уточнява статистическият институт.

Най-голямото увеличение на новите компании е в сектора на домакинските услуги (+30 процента), финанси и застраховане (+30,6 процента), информация и комуникации (+25,4 на сто) и транспорт и складова дейност (+24,9 на сто). Последната категория включва и доставките по домовете, които се радваха на истински бум по време на тежките локдауни и здравната криза.

През декември създаването на нови компании е нараснало с 0,8 процента след спада с 3,6 на сто през ноември.
Миналия месец регистрациите на микропредприятия, които представляват 64,4 процента от всички компании, са се увеличили с 2,7 на сто. Класическите еднолични фирми са с 2,4 процента повече.

Силно увеличение през декември е отчетено при създаването на компании в сектора на услугите за корпоративни клиенти (+5,3 на сто) и в строителството (+5,6 процента), уточнява статистическият институт.

още от Бизнес