Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изключителното вино е като диамант в короната. И България има такива диаманти

Константинос Лазаракис е първият Master of Wine (MW) на Балканите - титла, която обозначава най-високото ниво в йерархията на винения бранш. Той е и председател на журито на Балканския винен конкурс и фестивал. Завършил е Националният Технически Университет в Атина, след което става сомелиер на ресторант Jajazzo в Атина, награден от Michelin. В момента работи като мениджър по вноса на вино и wine buyer в Aiolos, и също така е изпълнителен директор на компанията, която провежда WSET курсове в Гърция.

Всяка от страните в наши регион може да бъде следващият голям играч на световния винен пазар, казва Константинос Лазаракис, който е председател на журито на Балканския винен конкурс и фестивал. Тази година събитието ще има своето 9-о издание в две части - конкурс, който ще се състои в периода 15-17 юли в Белград и фестивално изложение пред НДК в София от 11 до 13 септември. Това ще бъде и първото международно винено събитие от началото на пандемията, а интересът сред участниците е рекорден.

- Г-н Лазаракис, вие сте първият Master of Wine на Балканите и председател на журито на деветия Балкански международен винен конкурс. Какви са очакванията Ви към тазгодишното издание?

- Това със сигурност ще бъде незабравимо издание - заради ситуацията с COVID-19. От тази година решихме Конкурсът да се провежда на ротационен принцип и избрахме Сърбия и Белград за домакин на 9-тото издание на Балканския международен винен конкурс. Това беше стъпка, която обмисляме от няколко години и мисля, че сега е правилният момент за нея. Вече осем издания на Конкурса бяха организирани в София и решихме да дадем шанс на друга балканска страна да бъде домакин на най-престижното събитие за балканските вина. Ето това е балканска солидарност.

- Миналата година на конкурса бяха представени над 1000 вина. Голяма ли ще бъде конкуренцията на този важен форум и тази година? В какви категории ще се състезават участниците и знаете ли вече кои са те?

- Откакто обявихме новата страна домакин на Балканския международен винен конкурс 2020, станахме свидетели на изключителен интерес от сръбските винарни. Участието им в последното издание отбеляза ръст спрямо предишни години, но през 2020 г. имаме истински рекорд! Ще имаме почти 25% ръст на общите мостри и това е фантастично!

Заедно с Галина Нифору, директор на Балканския международен винен конкурс и фестивал, взехме смелото решение само да отложим събитието, а не да го отменим. Мисля, че всички балкански винарни оценяват решението ни, взето в период, в който не се случват много винарски събития. Ние няма да ги разочароваме. Всъщност Балканският международен винен конкурс ще бъде първото международно винено събитие от началото на пандемията!

Вината ще се състезават в няколко категории: сухо бяло, сухо червено, сухо розе, пенливи, десертни, а тази година въвеждаме и нова категория - плодови и специални вина, тъй като на Балканите има много производители с подобна продукция. Имаме много силни винарни, които участват за първи път, и това е страхотно! Това е показателно за потенциала на Балканския международен винен конкурс и неговия положителен имидж в очите на балканските винарни.

- Каква е добавената стойност на отличията в този конкурс?

- Миналата година въведохме нова награда - BEST OF SHOW - най-доброто вино от всяка държава. Смятаме, че това е важно за избите, тъй като по този начин те се конкурират не само с всички балкански винарни, но и с тези от собствената им страна. Резултатът е, че отличените с този трофей изби отчитат огромен ръст на продажбите. Това е най-доброто признание, че сме си свършили добре работата!

Всички носители на медали от 9-то издание на Балканския международен винен конкурс ще бъдат публикувани в специален уебсайт, който предстои да създадем. В него ще има линкове към сайтовете на съответните изби. Ще разпространим този сайт сред повече от 15 000 вносители от цял свят. Освен това планираме участие на нашите победители в изложението Prowein в Дюселдорф през 2021 година, както и много презентации и майсторски класове за победителите.

- Вие сте опитвал стотици вина. Кое е виното, на което искрено бихте дал златен медал и защо? В този смисъл, могат ли българските вина да се конкурират с утвърдените супер сили в бранша - френските, испанските, италианските вина?

- Между доброто и изключителното вино има малка, но съществена разлика. Доброто вино придружава вашето ястие и допълва цялостното възприятие от комбинацията на храна и напитка. Дори може да е приятно за консумация и без храна. Изключителното вино обаче взема ума ви с уникалния си аромат, с неповторимите чувства и дори спомени, които то навява! Това е незабравимо преживяване и заради него въведохме нашите двойни златни медали в Конкурса - за да покажем точно тези вина. Те не са много на брой, разбира се. Те са шедьоврите, които блестят като диаманти в короната. Виждаме тези диаманти и сред българските вина! И да, те могат да се състезават със суперсилите като Франция, Италия, Испания и т.н.!

- Пътувайки по света, кои са страните с добре развита винена култура на национално ниво? Коя от балканските държави развива винен туризъм на високо ниво?

- Всяка година посещавам поне 20-30 страни и обикновено пътуванията ми са с професионална цел. Всъщност прекарвам 1/3 от годината в пътуване и дегустация на вина. Страната, развила винения туризъм на най-високо ниво, е САЩ. Виненият туризъм може да донесе милиони евро на националния туризъм и това е нещо, което моята родна страна Гърция развива усилено през последните години. От нашия регион може би именно Гърция държи първенството по най-голям брой любители на виното. Наблюдавам обаче, че всички балкански страни, включително България, вече обръщат по-голямо внимание на тази важна част от туризма. Усилията в тази посока трябва да дойдат първо от самите винопроизводители и чак след това можем да очакваме тенденция на национално, а защо не и на регионално ниво. Страните ни са толкова близо една до друга, че можем да предлагаме комбинирани пакети за любителите на виното.

- Какви са трендовете във винопроизводството по света? И коя е държавата, която в момента се оформя като нов, обещаващ глобален играч във винопроизводството?

- В нашия регион произвеждаме вино от хиляди години. Разбира се, има тенденции и във винарската индустрия, но най-добрите вина се правят, когато се съчетаят тероара ​​и уменията на винопроизводителите. Последните години енолозите се стремят към по-плодовите и не чак толкова танинови вина за червените, което според мен е добра тенденция, която показва сортовия характер на виното. Също така нивото на алкохола не е толкова високо като преди 10 години, което отново е положителна промяна. Мисля, че всяка от страните в нашия регион може да бъде следващият голям играч поради изобилието от местни сортове грозде и ентусиазма на балканските винопроизводители.

- Вие сте единственият Master of Wine на Балканите и като такъв предполагам, че виното за Вас, освен работа, е страст. Притежавате ли колекция от отбрани вина вкъщи? Колко бутилки вино съхранявате и за коя сте платили най-много? По какъв повод бихте отворили някоя от тях?

- Колекционирането на вино за удоволствие е върховен израз на обичта към виното. Колекционирането на вино като инвестиция обаче е нещо, което ненавиждам. И да, имам колекция от вина - от около 2000 бутилки. Неудобно ми е да ви споделя колко струва най-скъпата, но ще ви кажа, че тази бутилка вино в моята изба е подарък.

От тези бутилки обикновено отварям около 50-годишните, най-често когато каня гости на вечеря. Или ако отивам на среща с добри приятели в ресторант, чиито собственици познавам, може да нося със себе си бутилка или две. Почти никога не отварям някоя от тези бутилки, когато съм вкъщи със съпругата си. Обичам да споделям тези бутилки с възможно повече хора.

 

Анелия Тодорова, Мениджър Нюз

 

 

още от Бизнес