нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Износът помага на бизнеса в Германия да се възстанови от кризата

Getty Images

Частният сектор в Германия продължава да се възстановява от шока от новия коронавирус, след като чуждестранното търсене дава силен тласък на ориентираните към износ производители, които помагат за компенсацията в слабостта на услугите, зависими от вътрешния пазар. Това сочи доклад на Markit, цитиран от „Ройтерс“.

Т. нар. Индекс на мениджърите по закупуване (Purchasing Manager’s Index – PMI), който следи секторите на производството и услугите, представляващи заедно повече от две трети от икономиката, намаля до 53.7 пункта през септември спрямо 54.4 през предходния месец. Това подценява прогнозата на анализаторите, които очакваха по-малък спад до 54.1.

Основното съпротивление идва от сектора на услугите, където PMI намаля до 49.1. Същевременно производството се оказва по-устойчиво, отчитайки 56.6 пункта – най-високото си ниво от повече от две години насам.

Според икономиста от Markit Фил Смит данните от проучването показват нарастващото различие в тенденциите между производството и услугите. Производителите нямат притеснения относно евентуални допълнителни ограничения в страната или чужбина, а доверието към тях се е повишило до най-високото от повече от две години и половина.

Германското правителство очаква икономиката да се свие с 5.8% по-малко от предишната оценка от 6.3%, тъй като рецесията, предизвикана от пандемията от COVID-19, се оказа по-тежка от очакваното.

От месец март насам Берлин въведе редица мерки за спасяване и стимулиране на бизнеса, включително 218 млрд. евро заеми, за да се ускори излизането на частния сектор от кризата.

още от Бизнес