нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Оптимизъм на хоризонта: JP Morgan прогнозира край на пандемията и пълно възстановяване на световната икономика през 2022 г.

Снимка: Getty images

Следващата година ще видим пълно възстановяване на световната икономика и край на пандемията от COVID-19. Това прогнозират от американската инвестиционна банка JP Morgan, предаде Ройтерс.

Според прогнозен доклад на кредитора нови ваксини и медикаменти срещу коронавируса ще доведат до „силно циклично възстановяване, завръщане на глобалната мобилност и освобождаване на отложеното търсене от страна на потребителите".

Главният пазарен стратег на банката Марко Коланович зяави, че финансовата институция очаква широобхвантият индекс S&P 500 да напредна с около 8% до 5050 пункта, акциите на развиващите се пазари да поскъпнат с 18%, а доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която играе ключова роля за цените на глобалните заеми, да нарасне с 2,25% до края на 2022 г.

„Смятаме, че 2022 г. ще бъде годината на пълно глобално икономическо възстановяване, край на пандемията и завръщане към нормалните икономически и пазарни условия отпреди разпространението на COVID-19”, коментира Коланович.

още по темата
още от Бизнес