Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как изглежда германският модел за подкрепа на засегнатите от COVID-кризата компании

Shutterstock

Ден след като Бундестага гласува мащабния финансов пакет на стойност 156 милиарда евро, предложен от германското правителство като спасителен пояс за икономиката и бизнеса в страната, процедурите за разпределяне на средствата вече са ясно разписани и обявени на официалните сайтове на властите в отделните провинции. Правителството ще подкрепя както големи концерни, така и малки и средни предприятия, самонаети, хора на изкуството и семейства, обяви още в понеделник с огласяването на пакета икономическият министър Петер Алтмайер. Това не са просто щедри политически обещания. Германският модел за финансова помощ и подкрепа вече е задействан, с ясно разчетени правила за осигуряването й, съобщи отлично информиран източник на „Мениджър Нюз“. Ето как изглежда задвижването на механизма за подпомагане според официалния сайт на местните власти в провинция Северен Рейн-Вестфалия:    

Възможностите за финансова подкрепа обхващат няколко групи, сред които малки и средни фирми, самоосигуряващи се и фриленсъри.

До 9000 евро могат да получат предприятия с до 5 служители, до 15 000 евро са сумите за фирми с до 10 служители и до 25 000 евро за тези с до 50 служители. Помощите са за срок до 30.06.2020 г. и са безвъзмездни - не е необходимо да се заявява как се оползотворяват, но ще се вписват като оборот/доход. Затова впоследствие трябва да се обявят в данъчната декларация и ще подлежат на облагане.

Желаещите да ползват това финансиране  ще могат да подават молби само онлайн от утре, 27.03 до 30 април тази година.

На сайта се дават и конкретни указания как да се пресмята броят на служителите, ако са на непълен работен ден. Схемата е следната:

· до 20 часа на седмица = 0,5 /има се предвид брой служител. Двама на непълен работен ден, отговарящи на условието за до 20 часа седмично се равняват на 1 служител/

· до 30 часа на седмица = 0,75 сл. 

· над 30 часа и стажанти = 1 сл.

Към общият брой служители се смята и собственикът на фирмата, а стажантите могат да бъдат включвани в схемата за подпомагане, ако общият брой на служители  не надвишава 50.

Право на подмогане имат всички фирми, чието седалище се намира в провинцията и:

· чиито стоки или услуги са се предлагали на пазара преди 01.12.2019;

· чиято фирма е била финансово стабилна преди кризата (т.е. е нямала финансови затруднения преди 31.12.2019);

· чиито приходи са намалели с поне 50% спрямо тези от същия месец на предходната година;

· чиито средства не достигат за покриване на краткосрочни задължения като наеми, кредити, лизинги и т.н., поради последствия предизвикани от пандемията;

Като други възможни източници на подпомагане са посочени също:

· гаранции – до 2,5 млн. евро банкова гаранция от Гаранционна Банка на Северен Рейн-Вестфалия (Bürgschaftsbank NRW); от 2,5 млн. евро - отпускани съгласно Програмата за държавни гаранции на провинцията.

· система за разплащане „отворена сметка“ - гаранционната банка на Северен Рейн-Вестфалия ще предоставя до 100 000 евро на разположение под формата на 90-процентови гаранции чрез ускорена процедура (времето за обработване на заявленията ще бъде 1 ден)

· кредити от Държавната банка за развитие – до 3 млн. евро при ниски лихви и опростена оценка на риска

· безлихвено отлагане на данъци, както и намаления при авансовите плащания за подоходния данък, корпоративния данък и данъците върху оборота

· в случай на забрана за изпълняване на дейността (напр. при карантина) ще се изплащат държавни компенсации, за да се запази възможността за осигуряване на възнаграждения на служителите

· за малки предприятия е възможно и финансиране до 75 000 евро, отпуснати от германския Мецанин фонд.

още от Бизнес