Затвори

Какви жилища търсят богатите българи

Пазарът на луксозни имоти у нас отчита среден ръст от 21% на продажбите и 4% на наемите за периода януари – септември 2017 г. наблюдава се и изключително активен летен сезон за запитвания и сделки. Това показва проучване на най-голямата платформа за луксозни имоти в света Luxury Portfolio, която избра България да представи за първи път в света тазгодишния Global Luxury Report. По покана на своя ексклузивен партньор в страната Unique Estates вицепрезидентите на международната компания Стефани Пфефър Антон и Крис Дийц разказаха за най-новите тенденции във високия сегмент и споделиха данни от най-мащабното проучване на пазара дни преди неговата световна премиера във Виена.

Според управляващия партньор на Unique Estates Весела Илиева времето за взимане на решение за покупка у нас се е скъсило наполовина от началото на годината, като срокът за продажба на един имот на пазарна стойност е между 1 и 3 месеца.

„Цените остават стабилни заради ограниченото предлагане на качествени имоти, което поставя продавачите в силна позиция. Пазарът е в очакване на предстоящи нови проекти към средата на 2018 г., съобразени с критериите на съвременния купувач”, споделя Илиева.

А интересът на информирания и активен купувач е насочен към къщи с модерна архитектура в затворени комплекси, към пентхаус апартаменти с площ над 400 кв.м, към луксозни сгради, чиито апартаменти са с високи тавани и просторна, красива гледка. На пазара се търсят и т.нар. „трофейни имоти”– емблематични жилища на много високи цени, както и самостоятелни къщи с големи дворове, показват още данните на Unique Estates.

Най-предпочитани за инвестиция в луксозни жилища в чужбина от богатите българи са Лондон и Виена.  Други търсени дестинации за покупка или наемане на луксозен имот в чужбина от нашенци са Париж, Рим, Барселона и Мадрид. Българите купуват зад граница основно апартаменти, като това се прави и за инвестиция. В чужбина не се класираме в най-високия ценови сегмент. Най-скъпите цени на сделки на българи са били в Лондон и Виена за по около 700 000 евро.

У нас чужденците основно купуват апартаменти за инвестиция в рамките на 200 000-300 000 евро, с три спални в райони, където лесно биха ги давали под наем и където да ги продадат лесно, ако им се наложи.

„Днешното жилище на мечтите е „дом на бъдещето”– оборудван с най-модерни технологии, с „умни“ системи за дистанционно управление на достъп, осветление, отопление, удобства. Модерният човек иска да получи комфорт на разумна цена, той избира и купува бързо, особено по отношение на високотехнологичните домове, от които пазарът изпитва недостиг в световен мащаб”, сподели Стефани Пфефър Антон, изпълнителен вицепрезидент на Luxury Portfolio.

Повече подробности можете да намерите ТУК.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67122
0.598365
CNY
10
2.50828
3.9868
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24074
0.446281
RUB
100
2.7727
36.0659
USD
1
1.58418
0.631241