нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Канада направи първата магистрала до Северния ледовит океан

Снимка: Guliver / Getty Images

Първата магистрала, свързваща Северния ледовит океан и американския континент, бе открита вчера в Северозападна Канада, съобщава Франс прес. На този път се възлагат надеждите за развитие на туризма и намаляване на разходите за живот на местното инуитско население в ледената пустиня.

Пътят е на повече от 2000 км северно от тихоокеанското крайбрежие на Ванкувър, отвъд полярния кръг, и  ще свързва малкото градче Инувик със село Туктояктук, на брега на море Бофорт, на 137 км още по на север.

Това е исторически ден за Канада. За пръв път нашата страна е свързана по суша от единия до другия океан, заяви канадският министър на инфраструктурата Амарджийт Сохи на церемонията в Инувик.

Широкият десетина метра път е най-северният на континента и е построен върху 4-метров насип над вечно замръзналата земя.

Строителството му започна през януари 2014 г. Допълнително затруднение създаваха хилядите езера и реки, заради което работата можеше да се върши само през зимните месеци без топене на ледовете. Правителствата на Канада и на Северозападните територии инвестираха 300 млн. канадски долара (199 млн. евро) в пътя. Той е част от голям проект, започнал през 1960-те години с решението на Канада да направи път от Доусън сити, в съседната област Юкон, близо до границата с Аляска, до Инувик, на около 740 км североизточно.

До миналата пролет 930-те жители на Туктояктук можеха да стигнат до Инувик само от октомври до април по леден път върху езерата. Новият път трябва да намали разходите им за живот с около 1,5 млн. канадски долара годишно. Очаква се трасето да осигурява и 2,7 млн. долара приходи от туризъм всяка година.

още от Бизнес