Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Послание от Китай към Борисов: Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове

"България високо цени отношенията с Китайската народна република. Надяваме се по повод на 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите ни отношения през настоящата година да постигнем значими резултати в практическото сътрудничество и да издигнем отношенията ни на ново, по-високо ниво". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република (КНР).

Хунджон е начело на делегация, която е на посещение у нас. В разговора с българския премиер са участвали също посланикът на Китай Дун Сяоцзюн и представители на ръководни органи от китайския град Тиендзин.

Премиерът Борисов приветства доброто сътрудничество между двете страни както на правителствено, така и на парламентарно и регионално ниво. Българският министър-председател, Ли Хунджон и представителите на китайския град Тиендзин са обсъдили възможностите за сътрудничество в сферите от взаимен интерес между наши и китайски градове.

"Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове", заяви Ли Хунджон, който е предал на министър-председателя Бойко Борисов поздрави от президента на КНР Си Цзинпин и премиера Ли Къцян.

В разговора премиерът изтъкна, че страната ни подкрепя инициативите "17+1" и "Един пояс, един път". "Желаем те да доведат до практически резултати чрез изграждане в България на проекти в енергетиката и инфраструктурата с китайски инвестиции и участие при спазване на принципите и нормите на ЕС, на пазарен принцип, без държавни гаранции", каза още министър-председателят.

Борисов добави, че подходящите за целта форми са концесиите, публично-частното партньорство, създаването на смесени проектни компании.

"Китайските компании могат да инвестират още в създаване в България на предприятия със съвременни технологии, производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на "зелената" икономика", каза пред китайската делегация премиерът Борисов и е обобщил, че България предлага изключителни възможности за инвестиции.

"Не на последно място разчитаме на по-нататъшна подкрепа от страна на нашите китайски приятели за увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България, както и за засилването на обмена в образованието, културата, науката и контактите между младите хора", допълни Борисов.

още от Бизнес
09
Понеделник
Декември