Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китайската икономика с ръст от 6,9% през 2017 г.

100

Shutterstock

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е нараснал с 6,9 на сто до 82,7 трилиона юана или близо 12,84 трилиона долара през 2017 г., съобщи правителството на страната, цитирано от световните агенции.

През 2016 година икономическият растеж на Китай бе 6,7 на сто.

"Според предварителни данни БВП на Китай през 2017 година е бил 82,7 трилиона юана, което е нарастване с 6,9 на сто на годишна основа", се посочва в текста.

През четвъртото тримесечие на миналата година втората в света икономика е нараснала със същия темп като през третото тримесечие - с 6,8 на сто. На тримесечна основа растежът е бил 1,6 процента спрямо преразгледани 1,8 на сто през юли-септември, отбелязва националната статистическа служба.

Китайските власти се опитват да ограничат финансовите рискове и да забавят рязкото повишение на дълговете, отбелязва Ройтерс.

Правителството бе заложило растеж от 6,5% за 2017 година.

По думите на анализаторката Айрис Пан от Ай Ен Джи (ING) притесненията, които е имало за 2017 година, не са се материализирали, защото очакваното отрицателно въздействие от намаляването на свръхпроизводството върху БВП е било неутрализирано от растежа на нови сектори.

Въпреки силния като цяло растеж има признаци за забавяне на инерцията в икономиката, тъй като компаниите се сблъскват с по-високи лихви по заемите, а правителството се опитва да ограничи кредитирането.

Растежът на инвестициите в основен капитал отчита най-бавен темп от 1999 година, като показателят е бил на равнище 7,2 на сто миналата година.

Растежът на китайския износ и внос се е забавил през декември след скок през предходния месец, което е още един признак за отслабване на икономическата инерция.

още от Бизнес