нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Deliveroo се прицели в пазарна оценка от 10 млрд. евро

Getty images

Британската платформа за доставка на храна Deliveroo, в която Amazon вече направи инвестиции, ще цели да постигне пазарна оценка от 8.8 млрд. паунда (10,2 млрд. евро) на предстоящото си публично първично предлагане на акции, предаде Си Ен Би Си.

Компанията, която подготвя своето скорошно листване на борсата в Лондон, планира цена на акция между 3,90 и 4,60 паунда. Това ще бъде едно от най-големите първични публични предлагания във Великобритания за последните няколко години.

Компанията очаква да привлече поне 1 млрд. паунда нов кеш чрез листването си на борсата. Средствата ще бъдат използвани за допълнително развитие на технологичния потенциал на дружеството, така че ресторантите, доставчиците и потребителите да имат повече опции за работа с платформата, се казва в съобщение на компанията.

През първите 2 месеца на 2021 г. Deliveroo увеличи приходите си с 130% на годишна база. Дружеството мина през състояние, близо до фалит в началото на 2020 г. до излизане на чиста печалба в края на годината.

Deliveroo планира да предложи акции за 50 млн. паунда на своите клиенти, като за целта в своето приложение добави специален бутон.  

Междувременно борсата в Лондон вече изостава от тази в Амстердам по обема на новите листвания от началото на 2021 г. Затова британското правителство обяви, че планира промени, които ще улеснят привличането на повече компании на Лондонската фондова борса.

още от Бизнес