нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот

Снимка: Guliver / Getty images

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това обяви в специална пресконференция за българските мерки управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде БНТ.

По думите й макар прогнозата свиване на световната икономика от 4,4% през 2020 г. да е по-малко песимистична от тази от лятото, продължава да се наблюдава безпрецедентен икономически срив.

Фонда очаква през 2021 г. световната икономика да се възстанови частично, отбелязвайки растеж от 5,25%, който обаче няма да я върне към предкризисните нива от 2019 г.

Георгиева е категорична, че в почти всички държави ще има влошаване на стандарта на живот.

„Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги“, обясни Георгиева.

Според шефа на МВФ България към момента се справя по-добре от много държави с кризата. Както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

„България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория“, коментира още Георгиева.

От финансовата институция прогнозират по-бързо възстановяване на промишлеността спрямо сектора на услугите.

Основните препоръки на МВФ, отправени от Кристалина Георгиева са:

  • Да продължи фокуса върху здравето на живот, докато не излезем от кризата. Политиката за ваксините е икономическа политика.
  • Докато не видим здравната криза да отмине, е изключително важно да продължи подкрепата за фирмите и домакинствата, да не отрежем тези животоспасяващи подкрепи. Да не отрежем тези подкрепи, които сме създали до този момент.
  • Фискалната политика трябва да бъде гъвкава, да се приспособява към променящите се условия. Досега фискалната подкрепа беше универсална, всички фирми бяха подкрепени, с времето трябва да мислим за пренасочване на фискалната подкрепа, където ще има най-голяма ползва за икономиката. Подкрепата трябва да е насочена към хората, към работниците. Солидни инвестиции.
  • Какъв ще бъде света след пандемията, какво можем да направим, за да имаме по-динамична, устойчива икономика. Не трябва да крепим икономиката на миналата, а да използваме големия фискален стимул. Трябва да го насочим към икономиката на 21 век - дигитална, зелена, по-справедлива, с други думи по-устойчива.

Според Георгиева успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят - от международното сътрудничество и от синхронизацията на мерките за стабилизиране на икономиката.

още по темата
още от Бизнес