Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Малайзийска компания има интерес към летището в Русе

Снимка: Gonzalo Arroyo Moreno/ Getty Images

Общинският съвет в Русе даде предварително съгласие общината да продаде без търг или конкурс летището край града на фирмата "Еонметалл България" ООД, в която основният капитал е малайзийски.

Община Русе е първата българска община със собствено летище, след като държавата ѝ го предостави. Преговорите за това прехвърляне бяха започнати от кмета Елеонора Николова през 2003 година.

“Става въпрос за структурата на капитала, за размера на капитала, защото ние говорим за едно дружество-българско, създадено на територията на Република България с пренебрежително малък капитал, дори не е дъщерно. Какви възможности има, дали е малайзийско, дали е китайско, дали е коронавирус – аз и досега не знам “, посочи тя пред БНР.

Дружеството "Еонметалл България" е регистрирано на 7 август миналата година със собственици Гох Ченг Хуан от Малайзия, член на борда на директорите на Еonmetall Group - малайзийска компания за машини и оборудване за стоманената индустрия, както и основател на малайзийския производител на стомана Leader Steel Holdings, Тан Киан Чуан, също малайзийски гражданин, и русенецът Антон Стайков. През есента на миналата година към тази група се присъединяват американските граждани Надер Бадри Шахин, генерален директор на Six Forks Investment, и Азиз Седер, изпълнителен директор нa Tameer Steel Company. 

Сега топката е в полето на Министерството на икономиката, което трябва да проучи кандидата и да прецени дали да му издаде сертификат за инвеститор клас А. 

още от Бизнес