Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мерките на Тръмп не работят. Търговският дефицит на САЩ достигна рекордни за последните 10 години нива

Рекордният внос в САЩ и спадът на износа са довели до увеличение на търговския дефицит на страната през октомври до най-високото равнище от 10 години, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Дефицитът при стоките и услугите е достигнал 55,5 милиарда долара, което е повече от прогнозираното от анализаторите.

Износът е намалял с 0,1 на сто до 211 милиарда долара, а вносът се е увеличил с 0,2 на сто до 266,5 милиарда долара, по данни на министерството на търговията.

Само при търговията със стоки дефицитът е нараснал с 9,8 на сто спрямо септември.

Дефицитът с Китай, с който Вашингтон се стреми да постигне търговско споразумение след обявеното 90-дневно примирие, отново отчита растеж и през октомври до 38,18 милиарда долара (+2 процента). Търговското министерство подчертава, че без сезонни корекции дефицитът с Пекин дори отчита абсолютен рекорд.

През октомври американците са купували повече потребителски стоки, продукти на фармацевтиката, автомобили и авточасти. Купували са и повече услуги от чужбина, най-вече свързани с пътувания.

За разлика от това износът е намалял в хранителната сфера и напитките, както и в ключовия сектор на гражданското самолетостроене, което обикновено е двигател на американския износ.

На географски принцип дефицитът при търговията със стоки с Европейския съюз е достигнал 15,5 милиарда долара (+6 процента). Това най-вероятно ще подразни президента Доналд Тръмп, който настоява Европа да отвори повече пазара си за американски стоки.

С 10 месечно натрупване за годината американският търговски дефицит с останалия свят е скочил с 11,4 на сто.

още по темата
още от Бизнес
10
Вторник
Декември