нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Microsoft води преговори за придобиването на TikTok в САЩ

Снимка: Guliver / Getty images

Технологичният гигант Microsoft потвърди появилата се преди дни в медиите информация, че е провел разговори с китайската компания ByteDance за придобиване на социалната платформа за споделяне на кратки видеоклиповеTikTok в САЩ, предаде Си Ен Би Си.

От Microsoft поясниха, че работят по сделката заедно с американското правителство и че планират да финализират преговорите до 15 септември.

Ако сделката стане факт, Microsoft едновременно ще разреши проблемите на Вашингтон с китайския софтуер и ще придобие голямо влияние в сферата на социалните мрежи.

 Официалното изявление на Microsoft идва само два дни, след като в медиите се появи информация, че създателят на Windows иска да придобие приложението, което е собственост на ByteDance. Малко след това американският президент Доналд Тръмп заяви, че е против идеята американската компания да придобие TikTok и че ще предприеме действия, за да забрани приложението в САЩ.

В съобщението на Microsoft се казва още, че компанията е дискутирала придобиването на бизнеса на TikTok и в Канада, Австралия и Нова Зеландия, като фирмата ще даде възможност на американски инвеститори да вземат участие в сделката. От Microsoft допълниха, че главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела е говори с президента Тръмп.

В неделя Ройтерс съобщи, че Тръмп е дал 45 дни на Microsoft да сключат сделка за TikTok. От компанията заявиха, че ще гарантират, че данните на американските потребители, изполващи платформата, ще бъдат съхранявани в САЩ и че тези, които са били събирани на други места, ще бъдат изтрити след прехвърлянето им в Америка.

Придобиването на TikTok може да усложни отношенията на Microsoft с Facebook, която гледа на ByteDance като на конкурент. Microsoft инвестира 240 млн. долара във Facebook през 2007 г., като от тогава до днес двете компании си сътрудничат по много инициативи. През юни Microsoft закри стрийминг платформата си Mixer и насърчи потребителите и създателите на съдържание да се ориентират към Facebook Gaming.

По-рано вчера американският държавен секретар Майк Помпейо заяви пред Фокс Нюз, че TikTok и WeChat – друго популярно китайско приложение, изпращат данни „директно на Китайската комунистическа партия“. Миналата сряда финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин съобщи, че а Комисия по чуждестранни инвестиции в САЩ разглежда възможността американска компания да придобие китайското приложение.

още по темата
още от Бизнес