нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

МВФ прогнозира тежък срив на икономиката на Афганистан

Снимка: Getty images

Брутният вътрешен продукт на Афганистан може да се свие с до 30% след превземането на страната от талибаните, посочва Международния валутен фонд в последния си доклад за Близкият изток и Северна Африка, предава Си Ен Би Си.

Джихад Азур, който директор на департамента на за Близкия изток и Централна Азия в МВФ, посочва, че ситуацията в страната е започнала да се влошава още преди падането на Кабул.

„Те са изправени пред повече от един шок. Имат проблеми със сушата и с коронавируса. По тази причина това, което прогнозираме и от което се страхуваме, е рязко свиване“, коментира той.

В доклада се посочва още, че след връщането на талибаните на власт всичката нехуманитарната помощ за страната спряна, повечето чуждестранни активи са замразени и афганистанските банки са осакатени от недостиг на пари.

„Тези шокове може да доведат до свиване от 20-30%, комбинирано със спад на износа и ръст на инфлацията. Последващият го спад на жизнения стандарт заплашва да изтласка милиони в бедност и да доведе до хуманитарна криза“, добави Азур.

Той добави, че проблемите в страната допринасят и за ръст на броя на бежанците от страната.

В същото време МВФ повиши минимално прогнозата си за реалния ръст на брутния вътрешен продукт в региона на Близкият изток и Северна Африка на 4,1% през тази и следващата година.

Възстановяването в региона обаче е неравномерно.

„Не всички страни растат със същата скорост, като на хоризонта се задават нови проблеми“, каза Азур.

По-заможните страни в региона успяха бързо да ваксинират населението си срещу коронавируса, докато държавите с ниски доходи са изправени пред „забавени и неравномерни“ доставки на ваксини.

„Няма да видим добро ниво на ваксинация преди средата на 2022 г., което също ще навреди на регионалния растеж“, добави Азур.

още по темата
още от Бизнес