нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

МВФ с по-оптимистична прогноза за българската икономика през 2021 г.

Снимка: Getty images

Българската икономика ще нарасне с 4,4% през 2021 г. Това прогнозира Международният валутен фонд в последното издание на доклада си „Световна икономическа перспектива“.

Предходната прогноза на МВФ за българската икономика бе за ръст от 3,6%. Същевременно с това прогнозата за растежа на брутният вътрешен продукт на нашата страна през следващата година бе коригирана надолу от ръст от 4,6% на такъв с 4,4%.

От фонда очакват инфлацията в страната ни да забави темп през тази година, след което да се ускори до около 2% през 2022 г. Организацията прогнозира спад на безработицата до 4,8% през 2021 г. и до 4,4% през следващата.

От МВФ очакват и по-силно възстановяване на световната икономика през 2021 г. на фона на фона на разпространението на ваксини срещу COVID-19, но предупреждават за „обезсърчаващи предизвикателства“ на фона на неравния достъп до препаратите, предава Си Ен БИ Си.

Организацията прогнозира ръст от 6% на световната икономика през 2021 г., след като през януари очакваше възстановяване с 5,5%. За 2022 г. фондът прогнозира ръст на световния брутен вътрешен продукт с 4,4%, след като по-рано залагаше на такъв с 4,2%.

„Дори на фона на голяма несигурност относно посоката, в която ще върви пандемията, изходът от тази здравна и икономическа криза става все по-видим“, коментира главният икономист на МВФ Гита Гопинат.

Поредният кръг от фискални стимули в САЩ, комбиниран с по-широкото разпространение на ваксини по света, направиха организацията по-уверена за представянето на световната икономика през тази година.

„Независимо от това, перспективите представляват някои обезсърчаващи предизвикателства, свързани с различията в скоростта на възстановяване, както на световно ниво, така и в рамките на отделните страни. Потенциалът за трайни икономически щети от кризата също остава сериозно предизвикалтество“, добави Гопинат.

От МВФ очакват ръст от 5,1% на брутният вътрешен продукт на развитите икономики през тази година, като за САЩ прогнозата е за растеж на БВП с 6,4%. От организацията очакват икономиката на Еврозоната да нарасне с 4,4%, а тези на Германия, Франция и Италия – съответно с 3,6%, 5,8% и 4,2%. За Обединеното кралство прогнозата е за възстановяване на икономиката с 5,3%, а за Япония – с 3,3%.

Фондът очаква общият брутен вътрешен продукт на развиващите се икономики да нарасне с 6,7% през 2021 г., като при Индия скокът ще бъде с 12,5%. За Китай се прогнозира растеж от 8,4%.

 „Неравенството в доходите в рамките на страните вероятно ще се увеличи, тъй като младите работници и тези с относително по-ниска квалификация, продължават да са по-силно засегнати от кризата не само в развитите, но и в развиващите се пазари и икономики“, предупреди Гопинат, като добави, че по-ниските нива на заетост при жените влошават неравенствата.

По тази причина от МВФ препоръчват правителствата да продължат да се фокусират върху предоставянето на фискална подкрепа, особено за здравните си системи.

„Без допълнителни усилия да се даде справедлив шанс на всички хора, неравенствата в стандарта на живот между различните страни може да се разширят значително, а продължаващата от десетилетия тенденция за намаляване на бедността в световен мащаб може да се обърне“, каза Гопинат.

още по темата
още от Бизнес