нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

НАСА и Nokia изграждат 4G връзка на Луната

Getty Images

Докато мобилната мрежа от 5-о поколение навлиза на Земята, предшественикът ѝ се отправя към Луната.

НАСА и Nokia ще създадат първото устройство за 4G връзка, предназначено за монтиране на Луната. Чрез американското си звено за индустриални изследвания Bell Labs финландската компания ще предложи оборудването си на правителствената агенция за изграждането на мрежа, която да бъде лансирана в края на 2022 година, предаде CNBC.

„Решението е специално разработено да издържи на тежките условия на изстрелване и кацане на Луната и да работи в екстремните условия на Космоса“, пишат в прессъобщение от Nokia, която ще получи от правителствената агенция 14.1 млн. долара за реализирането на проекта.

В рамките на програмата Artemis НАСА планира да изпрати астронавти до естествения спътник на Земята до 2024 година, за първи път от пет десетилетия насам, последвано от „устойчиво“ човешко присъствие до 2028-а.

„Системата може да поддържа комуникациите на лунната повръхност на по-големи дистанции, увеличена скорост и да осигури повече надеждност на настоящите стандарти“, коментираха от НАСА за клетъчната мрежа.

още от Бизнес