нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Наследникът на Samsung Electronics осъден на затвор за корупция

Ли Дже-йон беше отведен в арест веднага след произнасянето на присъдата. Снимка: Gul

Наследникът на Самсунг (Samsung) Ли Дже-йон бе осъден днес в Сеул на две години и половина затвор за корупция, съобщиха световните агенции.
Присъдата е по дело за корупционния скандал от 2016 година, който предизвика мащабни протести и отстраняването от властта на тогавашната президентка Пак Гън-хе.
Върховният съд реши, че Ли е виновен в подкупване на Пак и нейна близка сътрудничка, за да получи правителствена подкрепа за сливане на две подразделения на Самсунг през 2015 година. Сделката допринесе за засилване на контрола на бизнесмена над конгломерата, който е най-голямата компания в Южна Корея, припомня БТА. Адвокатът на Ли го представи като жертва на злоупотребите с власт на Пак и описа сделката от 2015 година като "част от нормалната бизнес дейност", посочва Асошиейтед прес. Прокуратурата апелира 9-годишна присъда. Засега не се знае дали решението ще бъде обжалвано.
Ли е начело на групата Самсунг в качеството си на вицепрезидент на Самсунг електроникс (Samsung Electronics), която е сред най-големите световни производители на компютърни чипове и смартфони.
През 2017 г. 52-годишният бизнесмен бе осъден на пет години затвор за предлагане на подкупи за 8,6 млрд. вона (7 млн. долара) на Пак и близката й приятелка Чхуе Сун-ил. Той обаче беше освободен в началото на 2018 година, след като върховният съд на Сеул намали присъдата до две и половина години и отмени задържането му, отхвърляйки ключови обвинения и намалявайки сумата, на която се оценяват дадените подкупи.
Пак бе отстранена от властта с импийчмънт за корупция и злоупотреба с власт. Тя и Чхуе излежават присъди затвор от съответно 22 и 18 години.
През 2019 г. върховният съд върна делото за разглеждане с мотива, че размерът на подкупите, предлагани от Ли, е бил подценен. Според магистратите за подкупи трябва да се считат и парите, похарчени от Самсунг за покупката на три състезателни коня, използвани за езда от дъщерята на Чхуе, и финансирането на фондация за зимни спортове, управлявана от племенница на Чхуе. Ли, който присъства на произнасянето на присъдата, бе отведен в ареста веднага след прочитането ѝ, допълва Йонхап.
Присъдата е удар за поддръжниците на бизнесмена и други корпоративни лидери, които призоваха съда за снизходителност към наследника на Самсунг заради ролята му в усилията за преодоляване на икономическите затруднения, предизвикани от коронавирусната пандемия. Активисти за борба с корупцията обаче приветстваха решението на съда, които настояваха съдебната система да покаже силна воля да вземе мерки срещу дружеските връзки между икономическия и политическия елит, които често се сочат като причина за лошото поведение на корпорации в страната

още от Бизнес