Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-голямата частна авиокомпания в Индия прекъсва всички международни полети

Guliver / Getty images

Jet Airways - най-голямата частна авиокомпания в Индия, прекъсва всичките си международни полети. Авиокомпанията има повече от 1 млрд. долара дълг и в момента търси финансова подкрепа, за да избегне колапса, предава ВВС.

Индийският министър на въздухоплаването Суреш Прабху пише в изявление, че неговото министерство ще "преразгледа въпросите, свързани с Jet Airways" и ще "предприеме необходимите мерки, за да сведе до минимум неудобството на пътниците и да гарантира тяхната безопасност".

Превозвачите в Индия трябва да поддържат флот от най-малко 20 самолета, за да оперират с международни услуги. Jet Airways разполага с повече от 100 самолета в своя флот и лети до 600 вътрешни и 380 международни маршрута, но има редица самолети с неплатени такси към лизинговите фирми. Според местните медии, авиокомпанията оперира едва с 14 самолета в момента.

През март, когато кризата в Jet Airways доведе до анулиране на хиляди полети правителството незабавно се намеси и помоли банките от публичния сектор да спасят частния превозвач -  един изключително рядък ход. Правителството не искаше авиокомпанията да бъде заземена, тъй като това би засегнало 23 000 работни места.

Кредиторите, които поеха контрола над авиокомпанията, обещаха да осигурят спасителна линия до появата на нов инвеститор. Започна приема на оферти от потенциални инвеститори, но тъй като този процес ще отнеме няколко месеца, много анализатори се опасяват, че Jet Airways няма да оцелее дори седмица, ако не бъдат осигурени средства незабавно.

Авиокомпанията е основана от Нареш Гоял преди повече от 25 години и неговото семейство в момента притежават 52% от авиокомпанията. Този мажоритарен дял се очаква да бъде загубен. През март консорциум от инвеститори, воден от Държавната банка на Индия (SBI), пое контрола над авиокомпанията.

Групата търси нов инвеститор, който да придобие дял от 75% в Jet Airways. Крайният срок за подаване на оферти беше удължен до днес.

 

още по темата
още от Бизнес