Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-успешните инвестиционни посредници на българската фондова борса за 2019 година

За 19-и път Българската фондова борса отличи инвестиционните посредници, постигнали най-високи резултати през 2019.

Трудна година за българските капиталови пазари, отчете заместник-председателят на СД на БФБ Васил Големански при представянето на номинациите. Броят на сделките на регулиран пазар за изминалата година е 44 167 като бележи спад с 19%, а оборотът с цели 39%  / 333 573 998 лв. общ обем/.

"Интересното в случая е, че повече от 2 пъти се увеличава набраното от фирмите финансиране от БФБ, което за 2019 г. достига общо 329 798641лв. Този капитал обаче се държи в портфейлите и не се търгува", допълни той.

И уточни, че БФБ се концентрира върху малки и средни предприятия. Идеята е те да имат достъп до борсово финансиране.

Борсата и капиталовият пазар не са това, което са били преди 18 години, коментира директорът на БФБ, доц. д-р Маню Моравенов. "Тогава борсата беше монопол, сега е една от много възможности за инвеститорите не само в България, но и в Европа. Действително има тенденция за набиране на капитали през борсата. Убедени сме, че новия пазар за растеж за малки и средни компании ще бъде успешен", заяви той. 

"Смятам тази година да покажем на българския инвеститор, а и не само, че България освен инвестиции в недвижими имоти има и друга алтернатива и тя е Българската фондова борса", каза още доц. д-р Моравенов.

За инвестиционен посредник, реализирал най-висок оборот на БФБ през 2019 година, наградата получи "Авал ИН" АД. 

Второто място в категорията грабна "Интеркапитал Маркетс" АД, а трети са "Евро-Финанс" АД.

Компанията, сключила най-голям брой сделки на фондовата борса в страната през 2019 година е "Карол" АД с над 27 000 реализирани сделки.

На второ място беше отличена "Елана Трейдинг" АД, а трети в категорията останаха "БенчМарк Финанс" АД. 

"Доверие Обединен Холдинг" АД беше отличен със специалния приз за емитент с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар през 2019 година.

Автор: Цветелин Димитров

още от Бизнес