нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ниското ДДС за алкохол и фитнес обнародвано едва днес

Ниската тарифа от 9% вместо 20% на ДДС за бира и вино в ресторантите и фитнес услугите на практика влезе в сила от днес, след като беше обнародвана в Държавен вестник. Очакваше се това да стане още в началото на месеца, тъй като законовите изменения за това бяха приети от Народното събрание в спешен порядък и без оценка на въздействието на 30 юли. Това е своеобразен рекорд, защото поправките бяха внесени само няколко дни преди това на 27 юли. Заради липсата на време поправките бяха прокарани в преходните и заключителните разпоредби на друг закон – този за местните данъци и такси, между двете му четения.

Не се очаква по-ниската ставка да доведе до понижаване на цените на алкохола в ресторантите или на фитнес посещенията. Мярката се възприе повече като индиректна подкрепа за тези бизнес сектори, тъй като се счита, че те най-силно са ударени от мерките срещу разпространяването на коронавируса.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, която принципно е архитект на данъчните закони при одобряването им в парламента, се изказа остро против намаляването на ставките. Според нея тази реформа ще стимулира представители на всички бизнес браншове да настояват за понижаване на ДДС и за тях. Имаше и опасения, че Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България. ДДС е от особена важност за държавната хазна, като той представлява над 40% от всички данъчни приходи.

Доскоро преференциална 9% вместо 20% ставка на ДДС имаха само  работещите по настаняване на туристи. С глобалната пандемия по-рано такава беше гласувана и за ресторантите, заведенията и бебешките храни.

още по темата
още от Бизнес