нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ню Йорк остава най-важният финансов център в света, Лондон губи позиции

Нюйоркската фондова борса

Снимка: Guliver / Getty images

Ню Йорк остава финансов център №1 в света и увеличава преднината си пред Лондон на фона на несигурността около Брекзит. До това заключение сe стига в проучване на консултантската компания Duff & Phelps, цитирано от Ройтерс.

Великобритания ще излезе от Европейския съюз в петък, 31 януари, като бъдещият достъп на Обединеното кралство до финансовите услуги на неговия най-голям партньор, след приклюването на преходния период през декември, остава под въпрос.

Проучването Global Regulatory Outlook, в което вземат участие 245 високопоставени представители на компании за управление на активи, банки и други финансови институции от целия свят, установи, че Ню Йорк е увеличил преднината си пред Лондон.

56% от анкетираните са на мнение, че американският мегаполис е най-важният финансов център в света , като Ню Йорк е напреднал с 33 процентни пункта през последните две години. За сметка на това само 33% от респондентите смятат, че Лондон е най-важният финансов център на планетата. За последните две години доверието в лидерската позиция на столицата на Обединеното кралство е намаляло с 20 процентни пункта.

„Трудно е да бъде пренебрегната вероятността последните три години на несигурност около Брекзит да са допринесли за падението на Лондон“, коментира Моник Мелис от Duff & Phelps

Очаква се през следващите 5 години най-голям напредък да постигнат Хонконг, Сингапур и Шангхай.

Само 22% от анкетираните смятат, че Лондон ще запази лидерската си позиция като финансов център след 5 г. Малцина обаче са на мнение, че Париж, Франкфурт или някой друг европейски град има потенциала да измести Ню Йорк или Лондон от позициите им.

Едно нещо, в което Лондон има предимство пред Ню Йорк, е по-благоприятният регулаторен режим за финансовите услуги, който анкетираните оценяват като най-добрия в света.

„Ако правителството може да позиционира Обединеното кралство като място, в което регулаторната среда е по-благоприятна и успее да го откъсне от множеството европейски регулации, Лондон може отново да си върне короната и да привлече нови таланти към сектора“, коментира Мелис.

още по темата
още от Бизнес