нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ОИСР подобри прогнозата си за световната икономика, но все още очаква безпрецедентен срив

Световната икономика се справя с кризата, причинена от пандемията от коронавирус, по-добре от очакваното, по продължава да върви към „безпрецедентен“ срив. Това гласи последната икономическа прогноза на Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Си Ен Би Си.

ОИСР предвижда свиване на световният брутен вътрешен продукт с 4,5% през 2020 г., като това представлява възходяща ревизия в сравнение с юнската прогноза за спад от 6%.

„Свиването на глобалното производство през 2020 г. ще бъде по-малко от очакваното досега, но остава безпрецедентно по размер в съвременната история“, казва от организацията.

От ОИСР очакват световната икономика да запише ръст от 5% през 2021 г., но като цяло перспективите за икономическо възстановяване „остават изключително неясни“ заради пандемията от COVID-19.

Организацията отбелязва, че най-тежко засегнатите сектори от кризата все още не са се възстановили от ограничителните мерки, предприети срещу разпространението на коронавируса. В много страни се наблюдава и нов ръст на броя на заразените, като това може да доведе до въвеждане на нови мерки през идните седмици. 

„Активността се възстанови бързо след разхлабването на ограничителните мерки и подновяването на работата на редица бизнеси, но темпото на глобално възстановяване се забави през летните месеци“, коментират от ОИСР.

Според новата прогноза на организацията икономиките на Китай, САЩ и Еврозоната ще се представят по-добре от очакваното. За Китай прогнозата е за ръст от 1,8% през 2020 г., като това е единствената страна от доклада, в която се очаква повишение на БВП. Предишната прогноза на ОИСР бе за свиване на китайската икономика с 2,6%. От ОИСР очакват китайската икономика да нарасне с 8% през 2021.

За САЩ очакванията са за спад от 3,8% за 2020 г. и ръст от 4% през следващата година. Прогнозата за Еврозоната е за спад от 7,9% през тази година, последван от растеж от 5,1% през 2021 г.  

Значително по-лоши са перспективите пред Индия, Аржентина, Великобритания, Южна Африка и Мексико, където се очаква свиване от над 10%.

още по темата
още от Бизнес