нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Основателят на Spotify ще инвестира 1 млрд. евро в европейски стартиращи компании

Guiliver/Getty images

Основателят на онлайн платформата за стриймване на музика и подкасти Spotify Даниел Ек обяви, че ще инвестира 1 млрд. евро от личните си средства, за да подкрепи развитието на европейски стартиращи компании. Той добави, че ще насочи парите към секторите здравеопазване, образование, машинно самообучение и биотехнологии, предаде CNBC.

„Знаем, че за подобни компании едно от най-тежките препятствия е достъпът до капитал, затова искам да окажа моята подкрепа“, обясни той. Ек добави, че иска да помогне за създаването на „европейската мечта“ за стартъпите през следващото  десетилетие.

„Много се ядосвам когато видя как европейските предприемачи се отказват от своите изключителни идеи и продават рано компаниите си на  неевропейски дружества или когато едни от най-обещаващите технологични таланти напускат Европа, защото не се чувстват достатъчно оценени тук. Имаме нужда от повече суперкомпании, които да вдигнат летвата и да играят ролята на вдъхновители“, коментира Ек.

Според изданието Даниел Ек притежава около 3 млрд. евро, тоест ще отдели за целта около една трета от всичко, което притежава. Spotify отчете приходи от 1,85 млрд. евро и 1,89 млрд. евро съответно за първото и второто тримесечие на 2020 г. и има 140 млн. платени абонати.  

Основните конкуренти на Ек ще бъдат фондовете за рисков капитал Atomico – на бившия основател на Skype Никлас Зентром, Balderton Capital и Northzone.

Към момента едни от най-успешните европейски стартъпи са платформата за безлихвени потребителски заеми Klarna, която привлече наскоро 560 млн. евро и достигна оценка от 10 млрд. евро и мобилното приложение за отворени финансови услуги Revolut, което привлече 500 млн. евро инвестиции и достигна оценка от 5,5 млрд. евро. Тези компании обаче не могат да се мерят по мащаб с водещите американски и китайски  компании от типа на Amazon, Apple, Tencen и Alibaba.

 

още от Бизнес