нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай: От аграрно общество до втората най-голяма икономика в света в рамките на 30 г.

Снима: Guliver / Getty images

Американският президент Доналд Тръмп постоянно предупреждава за заплахата, която според него представлява Китай за света. По думите на Тръмп Китай краде американски работни места, разчита на нелоялните търговски практики и не признава правилата за интелектуална собственост на чуждестранните фирми. До каква степен твърденията на Тръмп отговарят на истината или представляват конкретна политическа доктрина е обширна тема, по която може да се говори доста, но едно нещо е сигурно, Китай е първата страна от десетилетия, която заплашва икономическата хегемония на САЩ.

От сайтът НоwМuсh.net са създали инфографика, която визуализира китайският икономически растеж през последните 30 години.

От инфографиката разбираме, че икономиката на Китай е 14,12 пъти по-голяма днес, отколкото през 1989 г., като по този показател е трудно да се намери неин аналог в световен мащаб. За сравнение от сайта предлагат стойността на американският  Американският борсов индекс S&P 500, който е нараснал 4,45 пъти в рамките на същия период, докато държавният дълг на САЩ се е увеличил 3,97 пъти от 1989 г. до днес.

 Ако трябва да сравним китайският икономически растеж с този на други страни, то разликата става още по-голяма. За последните 30 г. икономиката на САЩ е нараснала 2,09 пъти, тази на развитите страни е напреднала средно с 1,92 пъти и тази на страните от Еврозоната 1,68 пъти.

Разбира се, не трябва да забравяме, че през 1989 г. Китай страна с аграрно общество и нисък БВП, но това не прави резултатите, постигнати от азиатският гигант през последните 30 г. по-малко впечатляващи.

Остава въпроса дали Китай ще замени САЩ като световен икономически хегемон, предвид очакванията на много анализатори двете страни да разменят първото и второто място на икономическата стълбица в рамките на следващите 15 години. Времето ще покаже.

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Бизнес