Пандемията е оставила дупка от 350 млрд. долара в германската икономика

Пандемията е оставила дупка от 350 млрд. долара в германската икономика

Пандемията от COVID-19 е довела до загуба на добавена стойност в брутния вътрешен продукт на Германия в размер 350 млрд. евро, сочат данни на Института за германска икономика (IW) в Кьолн, цитирани от Евроактив.

Според анализа на института, по-голямата част от икономическите загуби от началото на здравната криза се дължат на свиването на потребителските разходи, тъй като ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса принудиха хората да прекарват повече време вкъщи и да загърбят  ходенето по ресторанти и на културни мероприятия.

Пандемията оказала въздействие и върху инвестициите, като изследователите изчисляват, че ако вирусът не съществуваше компаниите щяха да са инвестирали допълнителни 60 млрд. евро през последните две години.

„Възстановяването ще отнеме години“, се посочва в доклада на IW, като се добавя, че дори 2022 г. да се окаже добра за икономическия растеж, пандемията ще остави „значителна празнина“ в германското икономическо представяне.

Освен свитото потребление и инвестициите, проблемите с глобалните вериги на доставките оказаха значително влияние върху икономиката, тъй като допълнителният граничен контрол възпрепятства вноса и износа.

В петък правителството значително понижи прогнозата си за растеж за 2022 г. Правителството се надяваше на силно икономическо възстановяване през тази година, но министърът на икономиката Робърт Хабек заяви, че очаква БВП на страната да нарасне само с 3,6%. Предишната прогноза бе за ръст от 4%.